מה זה קיר מסך ומה יתרונותיו?
קיר מסך, או באנגלית Curtain Wall, הינו רכיב מעטפת חיצונית לבניין המהווה חיפוי חוץ ומחליף קירות קונבנציונאליים. קירות מסך הפכו בשנים האחרונות לגורם עיצובי משמעותי במבנים מסחריים, מבנים מוסדיים ומגדלי משרדים, ומספר התצורות של קירות מסך הולך וגדל.
בשל היותו של קיר המסך חיצוני למבנה עצמו, הוא נושא למעשה את משקלו העצמי ונסמך על המבנה הקיים. על ידי כך הוא מייצר בידוד תרמי ואקוסטי, מכניס תאורה טבעית רבה לפנים המבנה ותורם לחסכון באנרגיה ובעלויות השימוש במבנה.
יתרונות נרחבים של קירות מסך
יעילות כלכלית: משקלם הקל של קירות המסך מאפשר חיסכון בעלויות הבנייה הכוללות, הודות לצורך בפחות חומרי בנייה קונסטרוקטיביים.
חיסכון אנרגטי משמעותי: החדרת אור טבעי רב לפנים המבנה מפחיתה את הצורך בתאורה מלאכותית, ובשילוב עם זכוכית בידודית מתקדמת, מתאפשרת שליטה יעילה יותר בטמפרטורה הפנימית.
היבטים סביבתיים: קירות מסך מהווים נדבך חשוב בבנייה ירוקה מודרנית, מאפשרים ניצול משאבי טבע כמו אור ואוורור טבעי, ומפחיתים את טביעת הרגל האקולוגית של המבנה.
גמישות עיצובית: מאפשרים לאדריכלים חופש יצירתי נרחב וביטוי חזותי ייחודי למבנה, החל מחזיתות נקיות ומינימליסטיות ועד לעיצובים מורכבים ואומנותיים.
שדרוג חוויית המשתמש: המרחבים המוארים באור טבעי משפרים את תחושת הרווחה של המשתמשים במבנה, מגבירים פרודוקטיביות במשרדים ויוצרים תחושת מרחב גם בחללים מצומצמים.
מרבית קירות המסך עשויים משילוב של קונסטרוקציית אלומיניום וזכוכיות, וכן אלמנטים להצללה. כל אלה יחד מתכתבים עם המגמה הגוברת של בנייה ירוקה וניצול מיטבי של משאבי הטבע לטובת תאורה, אוורור ושליטה על טמפרטורת החלל. בקירות מסך ניתן לשלב חלונות פתיחה ממגוון סוגי מערכות.
קירות המסך משלבים מגוון חומרים וטכנולוגיות חדשניות:
זכוכית מתקדמת: מעבר לזכוכית רגילה, השימוש בזכוכית בידודית, מחוסמת ורבודה מאפשר בידוד תרמי ואקוסטי משופר. זכוכיות חכמות המסננות קרינה מזיקה בו-זמנית מאפשרות החדרת אור יום ללא אפקט חממה לא רצוי.
פרופילי אלומיניום: קלים, עמידים ובעלי תחזוקה נמוכה, מציעים איזון אופטימלי בין חוזק לגמישות עיצובית.
אלמנטי הצללה משולבים: רפפות, מסכי הצללה וזכוכיות עם בקרת שקיפות משולבים בקירות המסך ומהווים חלק אינטגרלי מהעיצוב תוך תרומה ליעילות האנרגטית.
מערכות חדשניות לתחזוקה: פתרונות כדוגמת e-GRAF המאפשרים החלפת יחידות זיגוג פגומות מתוך המבנה בצורה פשוטה, מהירה וחסכונית, ללא צורך בפיגומים חיצוניים.
חומרי איטום מתקדמים: מערכות אטימה משולבות המבטיחות הגנה כפולה מפני חדירת מים ואוויר ומבטיחות עמידות לאורך שנים.
ישנן שתי שיטות הרווחות כיום בישראל להתקנת קירות מסך: שיטת קיר מסך מבני/מתועש ושיטת ה"מקלות" (Stick System). בשיטת המקלות תהליך ההתקנה מתחיל בחלקו במפעל הייצור ע"י הכנות מוקדמות – חיבורי עמודים וקורות ושילוב אטמי זיגוג, ובשטח מתבצע השלב הבא של ההתקנה וזיגוג הזכוכית על גבי פיגומים בצידו החיצוני של הבניין. בשיטה זו ההתקנה נעשית בצורה אנכית וזהו חסרונה הגדול, שהוביל לפיתוח קיר מסך מתועש.
אתגרים ושיקולי תכנון קירות מסך
תכנון והתקנת קירות מסך מציבים אתגרים הנדסיים ייחודיים שמחייבים תשומת לב מיוחדת. עמידות בעומסי רוח מהווה שיקול מרכזי, כאשר תכנון קיר המסך מושפע באופן ישיר ממשטר הרוחות הקיים באזור, גובה המבנה ושטח החזית הכולל. נדרשים חישובים מדויקים להבטחת העמידות לאורך זמן, במיוחד במבנים גבוהים החשופים לרוחות חזקות. במקביל, התמודדות עם כוחות ססמיים, במיוחד באזורים המועדים לרעידות אדמה, דורשת תכנון קפדני של מערכת החיבורים והמחברים כך שיאפשרו העברה נכונה של עומסים אל השלד הקונסטרוקטיבי של המבנה, תוך מתן גמישות מסוימת לספיגת רעידות.
בקרת אקלים מציבה אתגר נוסף, כיצד לאזן בין החדרת אור טבעי מרבי לבין מניעת תופעות לא רצויות כגון סינוור וחימום יתר של חללי הפנים. פתרון זה מחייב תכנון מדוקדק של סוג הזכוכית והטכנולוגיות הנלוות, לצד שילוב אלמנטי הצללה אפקטיביים. איטום ועמידות בפני מים וזליגת אוויר מהווים אתגר משמעותי נוסף, במיוחד בתנאי מזג אוויר קיצוניים, המחייב תכנון מערכות איטום מורכבות ומתקדמות.
לבסוף, התפשטות תרמית של חומרים שונים בתגובה לשינויי טמפרטורה עשויה לגרום לעיוותים ונזקים אם אינה מטופלת כראוי בשלב התכנון, ומחייבת התחשבות בתנועה הטבעית של החומרים והפרדה מתאימה בין אלמנטים שונים.
שימושים ספציפיים של קירות מסך
תכנון והתקנת קירות מסך מציבים אתגרים הנדסיים, כאשר כל אחד מהם מציג יתרונות ייחודיים בהתאם לאופי המבנה ושימושיו. בבנייני משרדים ומגדלים, קירות המסך יוצרים חזית ייצוגית ומרשימה המשדרת חדשנות ומקצועיות, תוך מקסום האור הטבעי החודר לסביבת העבודה. השימוש הנרחב בזכוכית בחללים אלה תורם לאווירה נעימה, משפר את רווחת העובדים ומעלה את הפרודוקטיביות. במרכזי מסחר וקניונים, קירות המסך מאפשרים יצירת חזית שקופה ומזמינה המושכת קהל פוטנציאלי, מאפשרת תצוגה אופטימלית של חנויות ומוצרים, ותורמת לחוויית הקנייה המודרנית.
גם בבנייה למגורים, הן בבנייני דירות יוקרתיים והן בבתים פרטיים מעוצבים, קירות המסך תופסים מקום מרכזי ומייצרים חיבור הרמוני בין פנים הבית לסביבה החיצונית, מעניקים תחושת מרחב ומאפשרים נוף פנורמי מרהיב. במבני ציבור כמו מוזיאונים, מוסדות חינוך ובתי חולים, התאורה הטבעית החודרת דרך קירות המסך תורמת לאווירה נעימה, מפחיתה תחושת סגירות ומייצרת תחושת פתיחות ומרחב התורמים לחוויית המשתמש. שימוש נפוץ נוסף הוא בלובי הכניסה לבניינים, שם קירות המסך מאפשרים פתיחה של החלל, כניסת אור טבעי רב ויצירת רושם ראשוני מרשים ומזמין. יכולתם של קירות המסך להעניק תחושת מרחב אף בחללים קטנים יחסית הופכת אותם לפתרון אידיאלי במקומות כאלה.
בשיטת קיר מסך מבני/מתועש רוב השלבים מתבצעים במפעל: חיתוך, עיבוד, ניקוב, חיבור, אטימה והרכבת הזכוכיות, כך שהפאנל נשלח להתקנה בבניין כשהוא מוכן, וההתקנה מתבצעת מתוך המבנה ללא פיגומים ולא מצידו החיצוני, בצורה אופקית, מבסיס המבנה ועד לקודקוד, מה שמקצר מאוד את משך ההתקנה ומאפשר עבודה יעילה בהרבה משיטת המקלות.