המאמר נכתב בשיתוף עם יעל שקד ברגמן, מעצבת פנים ומרפאה בעיסוק לבני הגיל ה-3
חלונות הם לא רק פתחים לאור ולנוף, אלא גם אלמנטים משמעותיים שמשפיעים על איכות החיים שלנו. כשאנחנו מתכננים סביבה שתהיה מותאמת לאנשים בגיל השלישי – חשוב במיוחד לבחור חלונות שיענו על הצרכים הנוכחיים והעתידיים שלהם.
כמובן שההחלטות התכנוניות ובחירת החומרים והמוצרים צריכות להיות מותאמות לצרכים האישיים של כל אדם, אולם יש כמה דגשים חשובים שכדאי לקחת בחשבון:
– נוחות ותפקוד: לאפשר תפעול קל ונוח, ללא מאמץ מיותר.
– נגישות: לאפשר לנוע בחופשיות בבית בעצמאות מרבית.
– קלות תחזוקה: לאפשר ניקוי ותחזוקה בצורה בטיחותית ובמינימום מאמץ.
– בטיחות: לשמור על הבטחון והבטיחות האישית.
מה כדאי לקחת בחשבון בבחירת חלונות?
– סוג החלון: ישנם סוגים רבים של חלונות, כגון חלונות הזזה, חלונות ציר ועוד. כל אחד מהם מתפקד באופן שונה ומתאים לחלל אחר בבית. חשוב מאוד לוודא שסוג החלון לא מהווה סכנה בטיחותית – לדוגמא חלון ציר שכנף החלון נפתח אל תוך החדר עלול להוות מפגע בטיחותי – אם ספה או מיטה ממוקמת מתחתיו ומי שיושב להיתקל בו כשקם, כגון אנשים עם ירידה בראיה שעלולים להיתקל בו.
– מנגנוני הפעלה ונעילה : מנגנוני הפעלה אוטומטיים או חשמליים מקלים על פתיחה וסגירה של החלונות, במיוחד עבור אנשים עם מוגבלות בתנועה, ומנגנוני נעילה אוטומטיים הם קריטיים במקרים בהם גר בבית אדם החולה באלצהיימר או דימנציה ויש סכנה שייצא מהבית ללא השגחה.
– בידוד אקוסטי חשוב במיוחד לאנשים שיש להם ירידה בשמיעה, אנשים שנעזרים במכשיר שמיעה ובשל כך יש להם רגישות רבה יותר לרעש.
– בידוד תרמי: לצד השמירה על יעילות אנרגטית וחסכון בחשמל, בידוד תרמי חשוב במיוחד לאנשים מבוגרים שסובלים מרגישות רבה יותר לקור בגלל מצבים רפואיים כדוגמת דלקות פרקים, פגיעות במערכת העצבים עוד.
– רשתות נגד יתושים: רשתות נגד יתושים יאפשרו אוורור של החדר מבלי להכניס חרקים. כולנו חווים עכשיו את החשש מהיתושים שנושאים את קדחת הנילוס שמסכן במיוחד אנשים מבוגרים.
– מערכות הצללה: לצד השמירה על טמפרטורה נוחה בחדר, מערכות הצללה חשובות במיוחד עבור בני הגיל השלישי כדי לעזור במניעת סינוור. עם העליה בגיל, העין שלנו מתקשה להסתגל לשינויים פתאומיים בעוצמת האור. סינוור עלול לגרום למצב זמני שבו האדם עלול לא לראות רהיט או מכשול שנמצא על הרצפה ולחשוף אותו לסכנה חמורה של נפילה.
תכנון נכון של חלונות
תכנון נכון של חלונות לבית ישפר את הנגישות והנוחות בשימוש. השיקולים שיש לקחת בחשבון בתכנון החלונות הוא גודלם – בויטרינות גדולות ניתן לפתוח את הכנף באופן חלקי לצורך אוורור, אולם חלונות קטנים קלים יותר להזזה.
במקרה שהאדם שגר בבית נעזר באביזר ניידות, חשוב מאוד לוודא שרוחב הפתח מאפשר מעבר עם כסא גלגלים או הליכון (כולל המרחב שנדרש להזזת הידיים לצדדים בזמן הנסיעה בכסא גלגלים).
גם מסילה שקועה או סמויה מאפשרת נגישות בטוחה:
– לאנשים שנעזרים בכסא גלגלים או הליכון
– לאנשים עם ירידה בראיה
– לאנשים עם קשיים בהליכה בגלל חולשה, כאבי גב, מחלות כדוגמת פרקינסון, אנשים שלא יכולים להרים את כף הרגל (drop foot) ועוד.
אלמנט נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא משקל החלונות: חלונות במשקל נמוך יהיו קלים יותר להזזה. המשקל הוא פועל יוצא של הזכוכיות. חלונות עם זכוכית בידודית הם חלונות כבדים יותר לתנועה, וכמובן שגם גודל החלון משפיע על משקל הזכוכית.
גם מנגנון ההזזה חשוב לתפעול נוח של החלון לאנשים בגיל המבוגר. בחלונות מסוג "הרם-הזז" ישנו מנגנון אשר מרים את הכנף מהמסילה בעת פתיחת החלון, ובעצם "מפחית" את משקל החלון בעת הזזתו. זה מאפשר הנעה קלה יותר של החלון שדורשת פחות מאמץ וזוהי מערכת ההזזה שעשויה להתאים. אלוג'י מציעה חלון דגם HORIZON S המשתייך לקטגוריות חלונות מסוג "הרם-הזז".
איך לבחור את סוג הידיות
בחירת הידית הנכונה לחלון היא קריטית לנוחות התפעול. הידיות צריכות להיות גדולות מספיק כדי לאפשר אחיזה קלה. ידית גדולה יכולה להתאים לאנשים שיכולים לסגור את האצבעות באופן חלקי בשל חולשה, שיתוק חלקי, דלקת פרקים ועוד.
קיימים סוגי ידיות שונים עם צורות פתיחה מגוונות כגון ידיות סיבוביות המתאימות להפעלה של מנגנון פנימי בחלונות הזזה או ציר, או סגר הזזה שפועל ע"י לחיצה על הידית ודחיפה של החלון, וסגר סמוי בתוך הפרופיל שיוצא רק בעת השימוש. חשוב לציין שלכל דגם של חלון מתאימה סוג ידית שונה ולא תמיד ניתן לבחור את סוג הידית. לכן בעת תכנון הפתחים בפרויקט לאנשים בגיל השלישי, על האדריכל / המעצב לבדוק יחד עם הדיירים את סוג הידית בדגם החלון הרצוי ולהתאימו למשתמשים.
צורות פתיחה של חלון המקלות על תחזוקה וניקיון מבפנים
כאשר הגישה לניקוי החלון מוגבלת לצד הפנימי בלבד, חשוב לבחור בצורת פתיחה שתאפשר ניקיון ותחזוקה:
– חלונות קיפ: חלונות אלו נפתחים על ציר עליון או תחתון, ומאפשרים להטות את החלון פנימה. זהו חלון שמשמש בחללים שצריכים חלון לאוורור, אולם יש קצת קושי לנקות אותו מכיוון שהוא מוגבל בפתיחה.
– חלונות דריי-קיפ: אלו חלונות עם שתי צורות פתיחה, פתיחת ציר של כל הכנף כלפי פנים החלל או פתיחה חלקית לאוורור בחלק העליון של החלון בשיפוע פנימה. חלון דריי קיפ מאוד נוח לתפעול ותחזוקה והוא מומלץ מאוד לשימוש בחדרי רחצה, שירותים, או בפתחים שנועדו לאוורור תמידי.
*המידע נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.
טיפ: התייעצו עם מעצב פנים המתמחה בבני הגיל השלישי כדי לקבל ייעוץ מותאם אישית.